Hoe zie ik wanneer een beha niet goed past?

De bh trekt op de rug omhoog

Meestal is dan de omvang te groot. De bh moet altijd onder de buste goed strak aansluiten om de borsten te ondersteunen. Kies de cijfers van de bh een maat kleiner, in combinatie met de volgende letter van het alfabet. De cup zal dan even groot blijven als die men aanheeft maar met een strakkere omvang.
Ook kunnen de schouderbandjes te kort zijn (verleng deze door middel van de schuifjes). Des te smaller de zijpanden zijn, des te sneller zullen ze de neiging gaan vertonen aan de schouderbandjes omhoog te trekken. Door een model te kiezen met brede zijpanden die aan de achterkant een ronde uitsnijding hebben komt dit probleem minder snel voor.

Er ontstaan striemen op de schouders

De schouderbandjes kunnen te kort zijn (verleng deze door middel van de schuifjes) of te smal. Dat is vaak het geval bij grotere cupmaten, deze zijn meestal te zwaar voor smalle bandjes.

De borsten puilen boven de cup uit

De cup is te klein. Meestal geldt dit voor de cup in zijn geheel, maar bij de wat grotere maten komt dit ook voor als de bovencup te laag is uitgesneden. In dat geval sluit de ondercup wel helemaal aan en is de maat van de bh goed, alleen heeft de bovenborst te weinig houvast en gaat over de bovencup hangen. Er moet dan een ander model worden gekozen dat over de bovenborst hoger valt.

De bh wijkt middenvoor van de romp af

Meestal zal de cup te klein zijn, er moet voldoende ruimte in de cup zijn om middenvoor tot aan de romp aan te sluiten. Het kan ook zijn dat de schouderbanden erg opzij geplaatst zijn, daardoor heeft de cup middenvoor niet voldoende houvast en gaat naar voren hellen. Probeer dan een model waarbij de schouderbanden meer naar het midden van de cup zijn bevestigd.
Soms ontstaat het probleem doordat een niet verstevigd model gekozen is terwijl de borsten daar te zwaar voor zijn. In dat geval een steviger model of een beugel bh kiezen.
Een andere oorzaak kan zijn dat het borstbeen erg naar binnen staat, in dat geval kan een model uitkomst bieden dat middenvoor erg laat valt en daardoor het borstbeen vrijlaat.

Onder de armen ontstaan rollen huid

De cup kan te klein zijn, dan ontstaan de rollen vooral opzij van de bovencup. Kies een hogere letter cupdiepte. Het is ook mogelijk dat de zijpanden te smal zijn, in dat geval ontstaan de ophopingen vooral naast de hele cup aan weerskanten van de zijpanden. Kies dan een model met bredere zijpanden.

De cupuitsnijding (beugelnaad) valt onder de oksel over de borsten in plaats van ernaast

De borsten kunnen middenvoor wat wijd uiteen staan en daardoor verder onder de oksel eindigen, het is ook mogelijk dat de inplant van de borsten nogal breed is. Bij bh's met veel decolleté kan dan een groter cupmaat uitkomst bieden, de bh bedekt dan de borst wat meer.

In de bovencup trekken plooien

De cup is te groot, of de bovencup valt te hoog over de borsten. In dat geval een model met meer decolleté kiezen. Dit komt vooral voor bij wat slapper geworden borsten, de bovenborst vult de cup dan niet meer goed op. Met name als de schouderbandjes niet midden op de schouder vallen, maar wat meer opzijn zijn geplaatst, doet dit probleem zich voor.
Terug naar blog